Steep (2007)

09 | 02 | 2013

RECENZIA FILMU A SLOVENSKÉ TITULKY

 

O horách som mal romantickú predstavu. Hory predstavovali niečo viac než len masu skál. Hory pre mňa predstavovali možnosť objavovať život a objavovať samého seba.

(Stefano de Benedetti)

 

Steep (2007)

Film Steep  je najlepším dokumentárnym filmom o lyžovaní v horách, aký som doposiaľ videl. Prvýkrát som sa k tomuto skvelému dokumentu dostal v roku 2008 a okamžite ma zaujal. Ani nie tak svojím audio-vizuálnym spracovaním ako skôr unikátnymi dobovými zábermi a hlavne myšlienkami, ktoré vo filme zaznievajú.

 

Je to odlišný svet. Extrémny. Riskujete tam svoj život. Ak sa však rozhodnete žiť týmto spôsobom, môže vám to priniesť množstvo radosti a emocií. A práve to potrebujeme vo svojom živote.

(Stephane Dan)

 

Dokument zachytáva nedávnu históriu horského lyžovania a jeho extrémnych foriem a mapuje niektoré dôležité míľniky, ktoré formovali vývoj tohto športu. Keďže ide o film z americkej produkcie, historický vývoj je vnímaný z pohľadu Američanov a začína rokom 1971, kedy sa Billovi Briggsovi podarilo zlyžovať monumentálny Grand Teton. Film ďalej pokračuje pohľadom

Stefano de Benedetti pri prvozjazde JV steny Aiguille de Blanche

na extrémne lyžovanie v Chamonix a predstavuje ľudí, ktorí sa vo svete extrémneho lyžovania stali legandami. Lyžiari spoza veľkej mláky však hľadali svoje vlastné Chamonix, kde by mohli vytvoriť svoj vlastný štýl extrémneho lyžovania. V druhej časti filmu teda dostáva slovo Aljaška a Doug Coombs, ktorý tam v 90tych rokoch rozbehol heli-skiing. Neskôr prichádza na rad freeridové lyžovanie so všetkými jeho ingredienciami v podobe hlbokého prašanu, rýchlej jazdy a skokov. V závere sa film opäť vracia k tradičnému skialpinizmu a približuje lyžovanie skiextrémov v odľahlých oblastiach našej planéty.

 

Svoj život môžete prežiť ako ovečka alebo môžete žiť ako lev. V živote máme na výber. V Chamonix nebola núdza o levov.

(Anselme Baud)

 

V porovaní s modernejšími lyžiarskymi filmami Steep z audio-vizuálneho hľadiska nepatrí medzi špičku. Silnou stránkou tohto filmu je niečo iné - sú ňou výpovede ľudí, ktorí svoj život zasvätili lyžovaniu v horách. Či už ide o filozofické úvahy Stefana de Benedettiho, vtipné komentáre výstredného Glena Plakea či akčné reči ešte akčnejšieho Shanea McConkeyho, vždy je zaujímavé týchto ľudí počúvať a premýšľať nad tým, čo povedia.

 

Hory žijú. Jednoznačne sú živé a aj vás robia živšími. Alebo vás zabijú, ak im nenačúvate.

(Doug Coombs)

 

Doug Coombs v záľahe aljašského prašanu

Steep patrí k ukecanejším filmom (čo je v tomto prípade plusom) a okrem lyžiarov majú vo filme priestor pre svoje komentáre aj ďalší zainteresovaní ľudia, najmä z novinárskej brandže a prekvapivo aj z K2 Sports :) Čo by sme však očakávali od filmu "made in USA", že? Ale nebojte sa, žiadne americké vlajky vo filme nevejú, takže Steep bez problémov zhltnú aj tí, ktorí sú na Američanov už len zo zásady alergickí. Trochu však zamrzí, že vo filme nedostali väčší priestor baby. Okrem Coombsovej manželky Emily a fešandy Ingrid Backstrom vo filme ženy neúčinkujú, čo je škoda. Určite by bolo zaujímavé vypočuť si názory niektorých ďalších žien, ktoré to v živote ťahajú s partnermi závislými na extrémnych horských športoch.

 

Viete prijať skutočnosť, že by ste kvôli tomu zomreli. Nechcete zomrieť. Avšak keď žijete tak blízko možnej smrti, pochopíte, čo je skutočne dôležité a čo nie. A to vás robí lepším človekom.

(Stefano de Benedetti)

 

K filmu Steep som doteraz nikde nenašiel slovenské ani české titulky, preto som sa rozhodol, že ich z anglických tituliek preložím sám. Na túto bojovú úlohu som sa prvýkrát odhodlal už v roku 2009, no odradil ma hneď druhý titulok. Na druhý pokus som si musel počkať ďalšie tri roky, no tentokrát som to už nejako prelúskal až do konca. Pevne verím, že výsledok stojí za všetku tú námahu a že film sa vám bude páčiť minimálne tak ako mne.

 

- priamy download tituliek (klikni na odkaz pravým tlačítkom myši a zvoľ "Uložiť cieľ odkazu ako...")

- odkaz na titulky.com

 

P.S. Pokiaľ nájdete v titulkách chybičku alebo niečo diskutabilné, napíšte o tom priamo do diskusie pod článkom. Takisto budem rád, keď sa v diskusii podelíte o svoj komentár k filmu.